Tuokko: Jokamiehenoikeuksista jokamiehenoikeudella

Jokamiehenoikeuksista on viime aikoina keskusteltu tiiviiviisti erityisesti organisoituneen marjanpoiminnan yhteydessä. Ympäristöministeriöltä on syksyyn mennessä tulossa raportti jokamiehenoikeuksista, jota mielenkiinnolla jään odottelemaan. Sitä odotellessa kerron omia huomioitani asiasta.

Yleisen näkemyksen mukaan luonto ja luonnonantimet ovat kansallisomaisuutta ja jokamiehenoikeudet ovat yhteisöllistä oikeutta nauttia ja hyödyntää mainittua kansallisomaisuutta. Nautintaoikeuden luonteeseen kuuluu maksuttomuus ja ettei niitä omistus- tai hallintaoikeuden perusteella ole kenelläkään oikeutta rajoittaa. Tähän asti kaikki vaikuttaa helpolta.

Ensimmäinen vaikeampi kysymys kuuluu, kenen oikeuksia jokamiehenoikeudet ovat? Ovatko ne esim. maailmanlaajuiset asuinpaikasta ja maasta riippumatta? Vain pelkästään Suomen kansalaisille kuuluvia tai asuinpaikkaan kuuluvia? Tällä kysymyksellä on tärkeä periaatteellinen merkitys. Koska jokamiehenoikeudet perustuvat kansallisomaisuuden hyödyntämiseen, seuraa siitä. että historian aikana muokkautuneet oikeudet kuuluvat ensisijaisesti suomalaiselle ”jokamiehelle”. Tämä ei tarkoita, että jokaiselta metsään menevältä pitäisi kysyä passi tai ulkomaalaisten liikkumista luonnossa tulisi jollakin lailla rajoittaa. Vaan tästä seuraa, että eturistiriitojen sattuessa lainsäädännön on asettauduttava suomalaisen jokamiehen puolelle.

Marjojen organisoitu kaupallinen poiminta on hyvä esimerkki jokamiehenoikeuksien väärinkäytöstä. Onhan täysin selvää, ettei Thaimaasta tai jostakin muualta lennätetty halpatyövoima ole jokamiehenoikeuksissa tarkoitettu jokamies. Metsään työsuhteessa menevä ei ole jokamies, sillä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa määritellään työlainsäädännössä, joihin jokamiehenoikeudet eivät kuulu. Jokamiehenoikeudet eivät kuulu myöskään yrittämisen piiriin. Yrittäjä ei voi laajentaa jokamiehenoikeuttaan siten, että hänen jokamiehenoikeutensa lisääntyy muiden jokamiesten kustannuksella.

MTK:lla oli täysi syy ärähtää epäterveeksi tulleesta jokamiehenoikeuksien väärinkäytöstä. Bussilasteittain tuotavat poimijat, koiravaljakkoajelut ym. on rinnastettavissa joukkoliikuntaan, joka jo nyt on säädetty luvanvaraiseksi.

Vaikka maanomistajien asema ei aina ole helppo kaivosyhtiöiden kaivaessa kirjaimellisesti maata heidän altaan ja elämäntapaintiaanien tai yrittäjien valloittaessa maan kamaran, en silti antaisi jokamiehenoikeuksista päättämistä heidän niskoilleen, vaan parempi olisi ainakin ammattimainen marjanpoiminta tmv. kunnallistaa maksulliseksi ja luvanvaraiseksi. Kunnat saisivat talouttaan kohennetuksi ja voisivat tarvittaessa korvata yritystoiminnasta seuranneita haittoja maanomistajille. Vaikka paljon marjoja jää metsiin, ei silti ole mielekästä, että toisten suusta käydään marjat poimimassa, jotka sitten taas joutuvat menemään kaemmaksi poimimaan marjat muiden suusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu