Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Tuokko: Jokamiehenoikeuksista jokamiehenoikeudella

Jokamiehenoikeuksista on viime aikoina keskusteltu tiiviiviisti erityisesti organisoituneen marjanpoiminnan yhteydessä. Ympäristöministeriöltä on syksyyn mennessä tulossa raportti jokamiehenoikeuksista, jota mielenkiinnolla jään odottelemaan. Sitä odotellessa kerron omia huomioitani asiasta.

Yleisen näkemyksen mukaan luonto ja luonnonantimet ovat kansallisomaisuutta ja jokamiehenoikeudet ovat yhteisöllistä oikeutta nauttia ja hyödyntää mainittua kansallisomaisuutta. Nautintaoikeuden luonteeseen kuuluu maksuttomuus ja ettei niitä omistus- tai hallintaoikeuden perusteella ole kenelläkään oikeutta rajoittaa. Tähän asti kaikki vaikuttaa helpolta.

Ensimmäinen vaikeampi kysymys kuuluu, kenen oikeuksia jokamiehenoikeudet ovat? Ovatko ne esim. maailmanlaajuiset asuinpaikasta ja maasta riippumatta? Vain pelkästään Suomen kansalaisille kuuluvia tai asuinpaikkaan kuuluvia? Tällä kysymyksellä on tärkeä periaatteellinen merkitys. Koska jokamiehenoikeudet perustuvat kansallisomaisuuden hyödyntämiseen, seuraa siitä. että historian aikana muokkautuneet oikeudet kuuluvat ensisijaisesti suomalaiselle "jokamiehelle". Tämä ei tarkoita, että jokaiselta metsään menevältä pitäisi kysyä passi tai ulkomaalaisten liikkumista luonnossa tulisi jollakin lailla rajoittaa. Vaan tästä seuraa, että eturistiriitojen sattuessa lainsäädännön on asettauduttava suomalaisen jokamiehen puolelle.

Marjojen organisoitu kaupallinen poiminta on hyvä esimerkki jokamiehenoikeuksien väärinkäytöstä. Onhan täysin selvää, ettei Thaimaasta tai jostakin muualta lennätetty halpatyövoima ole jokamiehenoikeuksissa tarkoitettu jokamies. Metsään työsuhteessa menevä ei ole jokamies, sillä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa määritellään työlainsäädännössä, joihin jokamiehenoikeudet eivät kuulu. Jokamiehenoikeudet eivät kuulu myöskään yrittämisen piiriin. Yrittäjä ei voi laajentaa jokamiehenoikeuttaan siten, että hänen jokamiehenoikeutensa lisääntyy muiden jokamiesten kustannuksella.

MTK:lla oli täysi syy ärähtää epäterveeksi tulleesta jokamiehenoikeuksien väärinkäytöstä. Bussilasteittain tuotavat poimijat, koiravaljakkoajelut ym. on rinnastettavissa joukkoliikuntaan, joka jo nyt on säädetty luvanvaraiseksi.

Vaikka maanomistajien asema ei aina ole helppo kaivosyhtiöiden kaivaessa kirjaimellisesti maata heidän altaan ja elämäntapaintiaanien tai yrittäjien valloittaessa maan kamaran, en silti antaisi jokamiehenoikeuksista päättämistä heidän niskoilleen, vaan parempi olisi ainakin ammattimainen marjanpoiminta tmv. kunnallistaa maksulliseksi ja luvanvaraiseksi. Kunnat saisivat talouttaan kohennetuksi ja voisivat tarvittaessa korvata yritystoiminnasta seuranneita haittoja maanomistajille. Vaikka paljon marjoja jää metsiin, ei silti ole mielekästä, että toisten suusta käydään marjat poimimassa, jotka sitten taas joutuvat menemään kaemmaksi poimimaan marjat muiden suusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Hiano kuva. Sen lisäks et teksti oli pelkkää asiaa.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Jukka, jos "tehomarjastus" olisi kuntien ja yhteiskunnan kontrollissa, sen paikkaa voitaisiin säädellä ja jopa toisinaan jättää jotkut alueet kesannolle uusiutumaan ja tavallisten pulliaisten iloksi. Monet ovat valittaneet että heidän perinteiset marjapaikkansa on pilattu tai ryöstötyhjennetty. Esim. Espanjan rannikkolaki sallii ainoastaan vapaan liikkumisen ja rantautumisen vesialueella. Bisnesmäinen merielävien ryöstösaalistus ei tulisi kuuloonkaan.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

Kyllä ja täyttä asiaa, jokamiehenoikeudet ovat varmaan muodostuneet aikoinaan siksi, kun Suomi on aina ollut ns. köyhä maa ja näillä metsien antimilla ihmiset ovat saaneet sekä lisätoimeentuloa että -hyvinvointia itselleen. Tämä on siis nimenomaan paikallisuuteen ja sen niukkuuteen liittyvä etu, josta ei riitä valitettavasti muille jaettavaa paitsi jalostettuna tai luvanvaraisena. Hyvä Jarmo!

Sitä paitsi muillakin mailla on omat etunsa, öljykenttänsä, hedelmätarhansa yms., joihin suomalaisilla tai yleensä ulkomaalaisilla ei ola asiaa, joten Suomikin saa pitää itsekkäästi kiinni omista eduistaan, sehän on saletti.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Eva, jokamiehenoikeuksien "yleismaailmallistamisessa" suurin vaara on se, että kohta (elleivät jo ole) kansainväliset suuryhtiöt veroparatiiseistaan organisoivat koko touhun. Poimijat halpamaasta, voitot sellaisenaan veroparatiiseihin ja Suomi jää nuolemaan näppejään. Kaiken lisäksi ulkomaalaiset poimijat ovat Suomessa ja Ruotsissa turvautuneet yhteiskunnan apuun mm. paluulentojen rahoituksessa. Työnantajat ovat luistaneet velvoitteestaan.

Sakari Lehtonen

Ei työvoima ole halpaa Suomessa, ei tänne lennätetty eikä täällä oleva.

On hienoa kun joku organisoi marjanpoiminnan ja takaa marjateollisuudelle raaka-ainetta ettei tarvitse ostaa tuontimarjoja samalla kun omat marjamme jäävät poimimatta.

Minä arvostan yritteliäitä yksityisaä ihmisiä ja yrittäjiä jotka jaksavat poimia palkkansa eteen joka ei tule helpolla. Jokamiehen oikeudet kuuluvat kaikille, yksityisille ja yhteisöille.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Suomen jokamiehenoikeudet kuuluvat vain suomalaisille, joilla on Manner-Suomessa "kotipaikkaoikeus". Kuten olen osoittanut, yrittäjä eikä yrityksen palveluksessa oleva ei ole "jokamies".

Minäkin arvostan yritteliäitä ihmisiä ja pienyrittäjiä. Mutta niin se ei voi mennä, että joku käärii voitot taskuunsa ja haitat jätetään muille ihmisille ja yhteiskunnalle. Pitää muistaa, että useimmat maanomistajat ovat maatalousyrittäjiä.

Tuomo Kankkunen

Marjasadostamme jää yli 80% metsiin.

Suomalaisia marjojen kerääminen ei enää kiinnosta.

Jos lakia muuttamalla muualta tulevilta evättäisiin oikeus marjojen keräämiseen, joutuisi marjateollisuutemme tuonimarjojen varaan.

Kokemuksesta tiedän, ettei marjojen keruusta ole minkään näköistä haittaa.

Ei siis mitään haittaa, oli kerääjä sitten kotoisin mistä tahansa.

Meille kaikille riittää tuota "Luojan viljaa."

Jokamiehen oikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville.

Kieltävää pykälää ei laistamme löydy.

On vain hyvä, että maailmalta löytyy ahkeria ihmisiä marjateollisuuttamme auttamaan.

Nämä ihmiset ovat myös monien täällä olevien palveluyritysten tuotteiden käyttäjiä.

Todellisuudessa hyödymme tästä kaikki !

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

"Marjasadostamme jää yli 80% metsiin."

- Luku on varsin karkea arvio ja pitää kysyä, mitä marjoja, minne ja minkälaisina esiintyminä. Marjojen noutaminen monen päivämatkan päästä ei onnistu patikoimalla eikä helikopterilla kannata. Ja hyvä niin, eläimillekin pitää osansa jättää. Jos metsiin mitään jätetä, ei ole ihme jos eläimet saapuvat pihapiiriin ruokaa hakemaan.

Suomalaisia marjojen kerääminen ei enää kiinnosta.

- Tuttavapiiriäsi en tunne, mutta useimmat tuntemani ihmiset haluavat kerätä marjoja ja tekevät sen mielellään. Samoin sieniä tykkäävät kerätä.

"Jos lakia muuttamalla muualta tulevilta evättäisiin oikeus marjojen keräämiseen, joutuisi marjateollisuutemme tuonimarjojen varaan."

- Väitetään, että suurin osa Suomesta tehokerätyistä marjoista päätyy ulkomaille. Suomalaisten hyödyksi ne eivät jää. Ei vitamiineina eikä tuloina. Väitteesi ovat siis keinotekoisten uhkakuvien luomista.

"Kokemuksesta tiedän, ettei marjojen keruusta ole minkään näköistä haittaa."

- Sinulla ei sitten ole riittävää ja oikeaa kokemusta, jos puhutaan teho poiminnasta. Perättäisinä vuosina jatkunut tallominen kuluttaa maapohjaa ja lehtien riipiminen estää kasvia varastoimasta ravinteita seuraavaksi vuodeksi. Näiden lisäksi tulevat esteettiset haitat ja häiriöt maanomistajille ja muille jokamiehenoikeuksista nauttiville.

"Ei siis mitään haittaa, oli kerääjä sitten kotoisin mistä tahansa."

- Puhu monikossa. Kerääjät. Kuten jo kirjoituksessani totesin esim. liikunnallisen joukkotapahtuman järjestäminen on aina luvanvaraista. Tämä koskee yhtä hyvin suomalaisia. Yksittäisestä kerääjästä harvemmin on haittaa.

"Meille kaikille riittää tuota "Luojan viljaa.""

- Ei riitä. Maailma on menossa yhä pahenevaa ruokapulaa. Peltoja siirretään polttoainetuotantoon. Suomen marjat kelpaavat maailman markkinoille. Johan täältä entisestä voivuorien maasta ostettiin voit niin että suomalaisille myytiin ei-oota kuin entisille neukuille kun kaikki meni vientiin. Myös kananmunat loppuivat kaupoista. Suomalaisilla on ensisijainen oikeus kaikkeen täällä ihmisen tai luonnon tuottamaan. Siitä on pidettävä huoli.

"Jokamiehen oikeudet kuuluvat kaikille Suomessa oleskeleville."

- Ei kuulu, sillä ulkomaalaisilla ei ole oikeutta suomalaiseen kansallisomaisuuteen eikä suomalaisilla vastavuoroista oikeutta heidän luonnonvaroihinsa. Tuo 'oleskeleville' on keksitty johtamaan suomalaisia harhaan.

"Kieltävää pykälää ei laistamme löydy."

- Tarkasti ottaen jokamiehenoikeuksia ei löydy laista, siten niillä ei voi mitään taloudellista toimintaa oikeuttaa.

"On vain hyvä, että maailmalta löytyy ahkeria ihmisiä marjateollisuuttamme auttamaan."

- Tuo nyt on täyttä potaskaa. Ei kukaan tule tänne hyvää hyvyyttään suomalaista tai ulkomaista marjateollisuutta auttamaan. Sen sijaan sosiaaliturvaan on ulkomaalaiset poimijat joutuneet turvautumaan vaikka se kuuluisi heidän maansa lähetystölle.

"Nämä ihmiset ovat myös monien täällä olevien palveluyritysten tuotteiden käyttäjiä."

- Onko metsät täynnä palveluyrityksiä? Luulisi sen seurauksena maaseudun kuntien taloustilanteen parantuneen? Mitä se Katainen sitten höpisee kuntien talousahdingosta ja niiden välttämättömästä yhdistämisestä? Ihan omiaan taitaa höpöttää.

"Todellisuudessa hyödymme tästä kaikki !"

- Vähän samalla tavalla kun palvelut sen kun paranee kun terveydenhoitoa leikataan. Niinhän meille on todisteltu ministereiden ja johtajien palkankorotuksistakin: mitä suuremmat tuloerot sitä paremmin kaikilla menee.

Lassi Nokelainen

Hyvä avaus (blogi). Hienoa ajattelua.

Ihan en jaksa kommenttikeskustelua lukea loppuun mutta teillähän näyttää syntyvän ajatuksen hedelmää tässä. Ehkei jokamiehenoikeudetkaan ole ihan oikeassa? Ja työlainsäädännön huomioiminen oli nerokas! Se todella vaikuttaa.

Tässä passikysymyksessä en ole antinationalistina ihan samaa mieltä. Tietenkin nyt kun on olemassa maat, niin tuntuu siltä että meidän pitäisi olla suomalaisina etusijalla MUTTA en pidä tälläisestä jaottelusta vaan näkisin kaikki tasa-arvoisina maasta riippumatta.. noh.. nyt menee kyl oman pään sisäl pyörivät utopiat ja realiteetit vähä sekasi mut periaatteessa en kieltäis ulkomaalaisia marjanpoimijoita poimimast omasta metsästä.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Lassi, rannikkovaltiot ovat halunneet hallita myös merialueita. Puhutaan aluevesistä, talous- ja kalastusvyöhykkeistä. Kalat saattavat syntyä aivan muualla ja uida jonkun valtion kalastusvyöhykkeelle. Siitä huolimatta se katsotaan kyseisen valtion omaisuudeksi (noin yleisesti ottaen - tietenkin kiistoja on ollut).

Ei ole yhtään valtioiden ja niiden kansalaisten yhdenvertaisuuteen perustuvaa argumenttia, miten Suomen rajojen sisäpuolella kasvavien marjojen hyödyntäminen muuttuisi yleismaailmalliseksi oikeudeksi Suomen perinteisten jokamiehenoikeuksien myötä. (Viimeksi tänään uutisoitiin Tiibetin "potenssisienestä" mikä on tarjonnut paikallisille asukkaille lisätienestejä ja on nyt mahdollisesti häviämässä; Suomessa on joitakin lääketeollisuutta kiinnostavia marjoja ja yrttejä... on täysin mahdotonta lähteä siitä että kansainvälisillä lääkejäteillä olisi "jokamiehenoikeus" lähettää tehokerääjät poimimaan Suomen metsät näistä tyhjiksi. Ei ole mahdoton ajatus, että kerääminen tapahtuisi myös vieraan valtion organisoimana.)

Jokamiehenoikeus turvaa maan perinteen mukaisesti asukkaille oikeuden virkistävään vapaaseen liikkumiseen ja maan antimien hyödyntämiseen pienimuotoisesti. Jokamiehenoikeutta ei ole koskaan tarkoitettu sellaiseksi oikeudeksi, joka olisi luonteeltaan kansainvälinen "elinkeinolupa" tulla ammattimaiseen sadonkorjuuseen mistä tahansa.

Varmaa on, että holtittomuus suhtautumisessa jokamiehenoikeuteen lisää yhä enenevässä määrin luvatonta lintujen munien keräämistä, sammakoiden keruuta, kääpien irrottamista puista, nuotioiden tekoa ja vaikka mitä.

Käyttäjän evaback kuva
Eva Back

" - - Jos marjanpoimijoita tulee bussilasteittain, voidaan kysyä, kuuluuko tällainen toiminta jokamiehenoikeuksien piiriin, ministeri toteaa lehdelle. - - " >

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/lepp%C3%A4_marjanp...

Tässä oikean suuntaista linjausta, jokamiehenoikeus tarkoittanee tosiaan suomalaisten pienimuotoista, lähinnä yksityiskäyttöön tapahtuvaa keruuta ja muu menee bisneksen puolelle ollen näin myös luvanvaraista..

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Oikean suuntaisia linjauksia. Tuppaa vaan herroilta unohtumaan tavalliset tallaajat, Suomen kansa, joka on varsinainen asianomistaja ihan kirjaimellisesti. Neuvotteluja ei voida käydä ja ratkaisuja tehdä vain ulkomaisia poimijoita käyttävien yritysten ja maanomistajien kesken. Silloin herkästi kolmannen osapuolen oikeudet jäävät huomioita - tulee niin sanottu kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti. Tässä asiassa jokaisen on syytä pysyä hereillä!

Toimituksen poiminnat