Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Kansalaisaloite 640

  • Hyvä sanoma jouluksi
    Hyvä sanoma jouluksi

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/640

 

Kun Suomi myönsi äänioikeuden naisille ensimmäisenä Euroopassa ja kolmantena koko maailmassa vuonna 1906, teki Suomi historiaa ja samalla hyvää peeärrää prändilleen. Sittemmin naisten äänioikeudesta on tullut itsestäänselvyys kaikkialla. Nyt Suomella on tilaisuus tulla johtavaksi maaksi taloudellisen tasa-arvon ajajana, olla esimerkki kaikille maille ja maanosille. Jostakin ja jonkun on aina aloitettava ja nyt hanke on tarjolla suomalaiseksi brändiksi kuin illallinen Manulle. Kohtuuttomuutta ja ahneutta vastustava kansalaisaloite 640 ”1:12 Suomeen” on naisten äänioikeuteen verrattavissa oleva hanke yleisestä ja yhtäläisestä oikeudesta (taloudelliseen) oikeudenmukaisuuteen.

 

Aika on ajanut luonnonvaroihin ja muihin ihmisiin kohdistuvaa vapaata saalistusta korostavaa individualistisen talousliberalismin ohi. Luonto ei kestä, kansalainen ei kestä, yhteiskunta ei kestä, valtio ei kestä. Lähtökohdaksi itsensä toteuttamisen sijaan on otettava perustarpeiden huomioiminen. Perusturva on taattava kaikille, olkoon kyseessä sitten työ- tai sen ulkopuolinen elämä. Vaikkei ihan Karl Marxin iskulauseen ”jokaiselta kykyjensä mukaan ja jokaiselle tarpeittensa mukaan” kaltaiseen yhteiskuntaan mentäisi, on lähtökohdaksi kuitenkin määriteltävä kansalaiselle välttämättömään tarpeeseen vastaaminen joko yhteiskunta- taikka sosiaalipolitiikan keinoin.

 

”Minimi” on helppo määritellä, sillä sen puuttuminen näkyy nälkänä, asunnottomuutena, turvattomuutena, hyväksikäyttönä. ”Maksimin” ja ”minimin” väliin jäävän määritteleminen on jo huomattavasti vaikeampaa. Vaikeudet yhä suurenevat kun siirrymme julkiselta sektorilta yksityiselle. Lain väitetään aina perustuvan kohtuuteen. Ongelmana on ainoastaan se, mikä kulloinkin on kohtuus. Ihminen kun aina näkee ”totuuden” subjektiivisten silmälasien läpi.

 

”Maksimi” voidaan myös määritellä haittojen mukaan. Rahaa ei tunnetusti kenelläkään koskaan ole liikaa, mutta avoimin silmin tarkasteltuna sitä on silloin liikaa joillakin ja taas toisilla liian vähän, kun se vaikuttaa haitallisesti ihmisten keskinäisiin suhteisiin ja kasvavan sukupolven sijoittumiseen yhteiskunnassa, puhumattakaan yhteiskunnallisen päätöksenteon vääristymisestä rikkaita ja hyvätuloisia suosivaksi.

 

Kutsuttakoon sitten kansalaisaloite 640:n sanomaa sitten suhteellisuusteoreettiseksi sosialismiksi taikka ihmiskasvoiseksi kapitalismiksi, sen merkittävyys uutena synteesinä sosialistisen ja kapitalistisen yhteiskunnan väliseksi perustaksi on ilmeinen. Tulevaisuus on kaikille yhteinen ja sitä suuremmalla syyllä tulevaisuutemme on irrotettava yhteiskuntarauhaa ja harmoniaa vääristävistä käytännöistä ja ideologioista. Jokaisella on oikeus osaansa menneiden sukupolvien työstä ja korvaus itse tekemästään työstä.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat