Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Osuusdemokraattinen vaihtoehto

  • Osuusdemokraatinen vaihtoehto
    Osuusdemokraatinen vaihtoehto

 

Osuustoiminta on tasa-arvoon perustuva yritysmuoto. Osuustoiminta perustuu yleisesti mies ja ääni -periaatteelle. HOK-Elannossa jäsen on samanaikaisesti sekä omistaja että asiakas. Nykyisin usein puhutaan ´asiakasomistajasta´, joka on samalla omistaja, asiakas ja kuluttaja.

 

Perinteisessä osuustoiminnassa myös työnantajan ja työntekijän roolit menevät hyvällä tavalla pahasti sekaisin. Työntekijä on samalla myös itsensä työnantaja ja siten pääsee nauttimaan oman työnsä tuottamasta lisäarvosta.

 

Äärimmäisille libertaristeille osuustoiminta on ollut sosiaaliliberaalinen tai jopa sosialistinen mörkö. Totta kyllä, että osuustoiminnalliset kolhoosit ja sovhoosit olivat Neuvostoliitossa laajasti käytössä, mutta osuustoimintaa oli jo vuosisatoja ennen sitä ehtinyt olla länsimaissa ja myös ajallisesti samanaikaisesti useissa muissa maissa. Sosialististen maiden lisäksi järjestelmälliseksi systeemiksi osuustoiminta kehittyi Israelin kibbutseissa ja moshaveissa.

 

Osuustoiminta on historian aikana paikannut kärjistettyjen tulo- ja omaisuuserojen yhteiskunnissa valtion jättämää aukkoa. Kun ihmisillä ei ollut yksin varaa hankkia tarvittavia työkoneita, muita tarvittavia välineitä tai markkinoida tuotteitaan, on pulman ratkaisuna ollut kollektiivi. Erityisen suosittua osuustoiminta on ollut maataloudessa, jossa yhteishankinnat ovat olleet järkeviä monestakin syystä. Yhteiskäytöllä ehkäistiin myös tyhjäkäyttöä.

 

Osuustoiminta soveltuu ongelmitta pieneen joukkoon jäseniä, mutta kun omistajien määrä runsaasti lisääntyy, omistus muuttuu kasvottomaksi, Tämä on ajankohtainen kipupiste myös HOK-Elannolle. Valta katoaa jäsenistöltä harmaan byrokratian sumuun.

 

Kasvun myötä osuuskaupan hallinto byrokratisoituu ja karkaa jäsenistöltä kauemmaksi, mikä aiheuttaa vieraantumista. Toisin sanoen osuuskunnan kasvaessa siihen syntyy demokratiavajetta ja tämän korjaamiseksi tarvitaan osuudemokraattisia toimenpiteitä. Jäsenten aktiivista osallistumista osuusliikkeen hallintoon on tietoisesti lisättävä, vaikutusvaltaa päätöksiin parannettava ja päättäjien valvontaa tehostettava, jottei käy kuten kävi edistysmielisen osuusliikkeen omaisuudelle, ns. punapääomalle.

 

Tietotekniikka mahdollistaisi, että edustajiston vaalien yhteydessä voitaisiin tulevaisuudessa pitää jäsenäänestyksiä suurista visioista ennen kuin niitä lähdetään toteuttamaan.

 

Jäsenistön kantaa voitaisiin kuulla esimerkiksi "maailmanvalloituksesta". Laajentumista perustellaan logistiikkaan liittyvillä syillä, erityisesti hankinnoilla ja jakelulla. Haluaako jäsenistö, että osuustoiminnassa laajennutaan ulkomaille, ja jos laajennutaan, niin millä ehdoin, vai olisiko osuuskuntaa kehitettävä maan sisällä? Sen jälkeen kun jäsenistö on painavan sanansa sanonut, toimivalle johdolle taattaisiin työrauha toteuttaa jäsenistön valitsemaa strategiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän StefanHolm kuva
Stefan Holm

Erittäin hyvä kirjoitus, Tuokko. Suorien vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen olisi tervetullutta niin yhteiskunnan kuin HOK-Elannonkin kohdalla. Todennäköisesti asiakaskunnan uskollisuus osuuskuntaa kohtaan kasvaisi jos he kokisivat olevansa oikeasti asiakasomistajia pelkän bonuskortin omistamisen sijaan.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/ent...

Suora demokratia sopisi hyvin osuustoiminnan täydentäjäksi, sillä osuuskunta on lähtökohdiltaan kansanvaltainen yritysmuoto. Kyseessä olisi vain pieni viilaus nykyaikaan.

Toimituksen poiminnat