Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Kokoomukselle tuli turpaan

  • Asiakasomistaja-äänestäjä, HOK-Elanto
    Asiakasomistaja-äänestäjä, HOK-Elanto

HOK-Elannon edustajistovaalit "mittasivat" tämän hetkisen puoluekannatuksen paremmin kuin keinotekoiset kyselyt.  Kannatussiirtymää on selkeästi tapahtunut Kokoomus-koalitiosta SDP:hen Vaalien suurin voittaja on SDP, joka voitti neljä lisäpaikkaa. Kokoomus puolestaan hävisi yhtä monta, mutta kun Kokoomus oli vaaliliitossa Kristillisdemokraattien kanssa, yksi Kokoomuksen menetetyistä paikoista voidaan tulkita menneen KD:lle. 

 

Kun Vasemmistoliitto saman aikaisesti menetti kaksi paikkaa, niin perinteisen vasemmiston voitto jäi kovin niukaksi. On luontevaa tulkita siten. että toinen Vasemmistoliiton menettämistä paikoista siirtyi demareille ja toinen Sitoutumattomille, vaikka yhtä hyvin voidaan otaksua Sitoutumattomien saaneen paikkansa Kokoomukselta.

 

Kaikki muut ryhmät Perussuomalaisista Vihreisiin ja Kommunisteista Keskustaan, säilyttivät asemansa. Mielenkiintoisinta tässä on Vihreiden menestymättömyys. Kaikki viime aikojen mielipidetiedustelut ovat lupailleet Vihreälle puolueelle kannatuksen nousua, mutta niin ei näissä "kuntavaalien esivaaleissa" kuitenkaan tapahtunut... Eivätkä Perussuomalaiset romahtaneet, mutta sen selitys lienee siinä, ettei heillä ole ehtinyt olla osuuskaupallista jytkyä HOK-Elannossa - kun ei ole huipulle päästy, ei sieltä voi pudota.

 

"Esivaalien" tulosten perusteella arvioituna kokoomuslainen hegemonia suomalaisessa yhteiskunnassa on romahtamassa ja tulossa tiensä päähän. Tulevaisuudessa voimme odottaa Kokoomukselta yhä epätoivoisempia hankkeita Suomen sementoimiseksi "kapitalistiseksi Utopiaksi", jossa markkinat vääjäämättömällä lainalaisuudella tuottavat kansalle mannaa mahan täydeltä Naton kiväärinpiippujen varjossa.

 

Mutta pystyykö uskottavuuskriisissä oleva vasemmisto tarjoaamaan todellista vaihtoehtoa? Oppositiossa kyllä vedotaan pieneen ihmiseen ja tämän etuun, mutta hallituksessa ollaankin sitten mielin kielin uuskurjallistoa synnyttämässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tarkoitaako tämä nyt sitä, että HOK-Elanto on demarien ja vasemmistoliiton oma kauppa !

Vain Suomessa ja Pohjois-Koreassa kauppa politisoidaan.

Minun mielestäni S-kauppaan ei köyhän kannata mennä. Se bonusjärjestelmä on rikkaita varten. Jos ostan kuukaudessa 50 eurolla S-marketista, siitä saa vuodessa 6 euron bonuksen kun on laittanut 600 € kauppaan plus ensimmäisenä vuonna 100 euron osuusmaksun. Siis hyvitys 700 eurosta on alle 0,85 %.

Minä saan ilman maksullista (100 €) bonuskortteja joka päivä -30 % tai jopa -60 % klo 21:00 jälkeen kun ostan "viimeinen myyntipäivä" punatarratuotteita. Eikä niitä tarvitse S ketjusta hakea.

Lopullinen huiputus on, että HOK-Elanto haalii poliitikkoja ja silmäätekeviä valtuustoonsa. Eikä varmasti ilman taka-ajatuksia. Haiskahtaa vähän hyvävelijärjestelmältä.

Poliitikot saavat S-liikkeeltä jättipotin

http://www.hs.fi/talous/a1360646481601

Nämä juhlat maksatetaan osuuskunnan maksulla.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Ilkka, HOK-Elanto on kaikkien asiakasomistajien ja kuluttajien kauppa. Äänestäminen vaaleissa on jäsenen etu: sillä voi vaikuttaa kuka päätöksiä tekee ja millaisia. Muissa kaupoissa kuin osuuskaupoissa asiakkaalla ei tällaista etua ole.

Osuusmaksusta maksettava korko on parempi kuin nykyisten pankkitilien nolla-korko. S-ryhmän bonus on mielestäni parempi kuin kilpalijoiden vastaavat. Kuuden euron bonus on parempi kuin nolla-bonus.

Klo 21:00 jälkeen saan punatarratuotteet miinus 60 prosentti ja lisäksi myös bonuksen.

Kieltämättä S-liikkeessä ja HOK-Elannossa on myös puutteita. Elämässä harvoin mikään on aivan täydellistä.

Jos toiminnan pyörittäminen perustuisi pelkästään osuusmaksuihin, kassavarat olisi melko nopeaan syöty.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Ihmetyttää, että mihin tarvitaan asiakkaan edun valvontaa? Asiakkaan etu kun tulee valikoiman laajuudesta, palvelusta ja edullisista hinnoista. Minä en ainakaan tämän kummoisempaa etua tarvitse. Jos tämä ei toteudu, niin asiakas kävele seuraavaan kauppaan.

Sitten on ihan toinen juttu, että onko nämä edustajistoon valitut poliitikot ylipäätään ne penaalin terävimmät kynät päättämään, että miten liiketoiminnassa parhaiten menestytään? Jotenkin kuvittelisi, että heidät olisi rekrytoitu jo aikoja sitten ketjun päättäviin elimiin, jos he oikeasti olisivat kyvykkäitä.

Minä olen odotellut, josko niitä kansainvälisiä ketjuja pääsisi lisää Suomen markkinoille.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Pekka Keskinen, asiakkaan edun valvonta on kuluttaja-asiamiehen hommia, ei HOK-Elannon edustajiston. Tosin fiksu edustajisto tarkastelee asioita myös huomioiden asiakkaan edun.

Edustajisto edustaa HOK-Elannon jäseniä, jotka ovat samalla myös osuusliikkeen omistajia. Useimmat jäsenistä ovat kyllä asiakkaitakin, ainakin satunnaisesti, mutta osalla asiakkaista ei ole mitään tekemistä osuusliikkeen kanssa.

Kaikki edustajistoon valitut eivät ole poliitikkoja, enemmistö edustajista kylläkin. Edustajistossa tarvitaan poliitikkoja, koska 600 000 asiakasomistajaa on aika kasvoton "omistaja" ja silloin toimiva johto hallitsee omaisuutta. Liiketoiminnasta riippumatonta edustajistoa tarvitaan tässä välissä. Myönnettäköön, että politiikot ovat useasti olleet pukkeina kaalimaan vartijoina - en kuitenkaan väitä, että näin olisi HOK-Elannossa.

Käsittääkseni suomlainen kauppa, on suomalaisille sekä turvallisin että paras. Kansainvälisiä ketjuja on todella vaikea saada vastuuseen kupruistaan (esim. elintarkikkeiden alkuperän väärentäminen).

Toimituksen poiminnat