Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Totuus Venäjän ja Suomen suhteista

Länsimaiden  yritys eristää Venäjää muistuttaa yhä selvemmin Mikkelin panttivankidraamaa 1986. Tosin on selvää. ettei Venäjä räjäytä itseään paetakseen "ylös" vaan raivaa muuten tiensä ulos saartorenkaasta.

 

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen länsimaat ovat olleet voimansa tunnossa ja Venäjän eristäminen on nähtävä tätä taustaa vasten. Venäjä on Neuvostoliiton geopoliittinen seuraaja ja siten uhka länsimaiden hegemonialle. Siksi Venäjä ja samalla koko kommunismin perintö on syytä pistää matalaksi. Sen lisäksi, etta Neuvostoliiton hajoaminen oli suuri geopoliittinen mullistus, oli se myös

suurenluokan sosiaalipoliittinen murhenäytelmä. Kommunismin pelko johti hyvinvointinaltion kehittymiseen Pohjoismaissa. Neuvostoliiton hajottua on alettu ajaa alas hyvinvointivaltion rakenteita ja valtaa siirretty kansainväliselle pääomalle.

 

Suomi on ikävällä tavalla osallistunut Venäjän eristämiseen. Paljolti tämä on tapahtunut EU:n vaatteisiin pukeutuneena tai asemoimalla Suomi surutta "länsimaaksi".

 

Venäjä on Suomessa haluttu nähdä ikuisena vihollisena, vaikka maailmanpolitiikassa ei ystäviä tai vihollisia tunneta. Miksi siis Suomi luo vihollisia tyhjästä? Tai ystäviä sieltä, missä niitä ei ole?

 

Nyt kun Suomen itsenäisyyden juhlavuosi lähestyy, on Suomessa vihdoin tunnustettava tosiasiat:

Koko valtiollisen Suomen historia on Venäjän antamaa ja avittamaa. Ilman Venäjää ei itsenäistä Suomea koskaan olisi ollutkaan. Suomi olisi pysynyt Ruotsen maakuntana ja tuhoutunut ilman omaa identiteettiä. Tunnustettakoon, että Suomen Venäjä-suhteessa on ollut karikkonsa, joihin kuuluu mm. sankarillinen puolustautuminen talvisodassa ollaan sotaan johtaneista syistä mitä mieltä tahanssa.

 

Suomella on aina mennyt hyvin kun idänkauppa on ollut kunnossa. Jos kauppasuhtessa jonkun suunnan pitää olla rempallaan. olkoon se sitten länsikauppa. Järjetöntä, että Suomi kaivaa omaa ojaansa. osallistumalla muiden suunnittelemiin Venäjänvastaisiin pakotteisiin,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Suomi voisi saavuttaa paljon paremmat suhteet ja kunnioitustakin Venäjällä jos täällä ajettaisiin selvästi oman valtion etua. Nykyistä hölmöilyä kun katsoo idästä päin, väkisin esim. Putin miettii että kyllä nuo suomalaiset on vähän yksinkertaisia ja epäluotettavia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nyt tarvitaan uutta puhtia ja pöhinää naapuruussuhteitten hoitoon ja rauhantyöhön! Molemminuoliset ja multilateraaliset kondikseen vastuullisella otteella ja tekemisen meiningillä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224274-r...

Jukka Laine

Meillä on joku valtatrendi menossa, jossa johtajuus nähdään suurena paheena. Paras maa on sellainen, joka seilaa suuryritysten johtamina. Maita joissa on vahva johto pidetään epädemokraattisina, kun siellä yrityksillä ei ole suurinta päätäntävaltaa ( tai etujärjestöillä).

Siksi kai suurmiehiämme Kekkosta ja Mannerheimiä vedetään lokaan. Kekkonen olikin vain hupsu hauras vanhus ja Mannerheim vähän sellainen ja teki karmeita virheitä sodanjohdossa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olipas taas kuvaavan tyypillinen eriseuraisten kosiskeluyritys jukkalaineenhäivytystekniikoineen. ;)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjä oli heikkouden tilassa ja länsi oli voimansa tunnossa. Mitä tapahtui? Länsimaat, Suomi mukaanlukien, auttoivat Venäjää. Suomi on avustanut Venäjää 1990- luvun alkupuolelta lähtien.
Suomi on antanut apua Venäjälle Ulkoministeriön sivujen mukaan vv. 1992-2012 yhteensä 330 miljoonaa €.

Venäjän talous kasvoi öljyn- ja maakaasun vientitulojen ansiosta 2000-luvulla. Mitä tapahtui? Suomi jatkoi avustustoimintaa. Pietarin vedenpuhdistuslaitokseen kului suomalaisten ja EU:n rahaa, vaikka Venäjällä itselläänkin olisi ollut varoja. Venäjä satsasi mieluummin varojaan asehankintoihin.

Avustustoiminta on jatkunut: Erilaisia kohteita vuosilta 2010, 2011 esim:

Etelä-Kuolan paikallishallinnon kehittämisprojekti 630 184e.
Perheyrittäjyyden kehittäminen Muurmanskin alueella 180 000e.
Lapin ja Muurmanskin työhallintojen yhteistyö 281 200e.
Vertaisneuvonta nuorten ennaltaehkäisevässä huumetyössä 128 810e.
Keuhkoahtaumataudin (COPD) ehkäisy ja hoito Muurmanskin alueella 281 333e.
Pelastustoiminnan kehittäminen Muurmanskin alueella 296 151e.
Poliisin tiedonhallinnan, tiedonvaihdon ja yhteistyön kehittäminen Barentsin alueella 202 765e.
Korruption vastainen hanke Muurmanskin alueella 123 460e.
Kulttuurimatkailukäytävä ”Karelia” 200 000e.
Karjalan maaseudun pk- yrittäjien koulutus ja neuvonta 141 500e.
Sortavalan energiantuotannon investointiohjelma 67 900e.
Karjalan tasavallan työhallinnon kehittäminen 311 805e.
Äänisjärven vesiensuojelun kehittäminen 228 000e.
Turvallinen lapsuus ja terveellinen elämä Karjalan tasavallan pohjoisessa piireissä 183 600e.
Paikallisen terveystiedon välittäminen päättäjien ja väestön käyttöön 217 230e.
Yhdessä päihteitä vastaan -tiedon levittäminen 130 000e.
Karjalan tasavallan kansalaisyhteiskunnan kehittäminen 57 400e.
Viittomakielialan koulutus Petroskoissa 181 700e.
Pietarin vesisektorin kehittämisohjelma 14 262 527e.
Pietarin vesisektorin Nevan suorien päästöjen sulkemishanke 1 900 000e.
Paikallisen itsehallinnon kehittäminen Pietarissa 640 854e.
Verkkovälitteisten opetusmenetelmien käyttöönotto etäopetuksessa 213 270e.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ja mitä olemme saaneet Venäjältä kiitokseksi kaikesta tästä avusta? :)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

On tämä lista järjetöntä luettavaa. Kuinka hölmö pitää suomalaisen poliitikon ja virkamiehen olla, että moista rahantuhlausta maailman laajimman, itseään suurvallaksi tituleeraavan, sotakoneistollaan uhoavan valtion hyväksi harrastetaan?! Mitä tällä on saavutettu? Ei niin mitään. Nauravat tyhmille tsuhnille!

Mutta hei! Sotakorvauksethan olivat nekin maallemme kertakaikkisen antoisia. Ne nostivat Suomen teollisuuden nousuun. Eikö tuota nousua olisi, herra paratkoon, tapahtunut ilman nykyrasitteeksi laskettuna 50 miljardin euron ilmaista tavaranvientiä vieraalle valtiolle? Kyllä olisi!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Järjetöntä sikälikin että kyse piti olla lähialueyhteistyöstä ja kun kerran lueskelin niin Suomi oli avustanut jotain kohdetta Komin tasavallassakin.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Karmeaa luettavaa tuo listaus.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kehitysapurahoista on rahoitettu vuosikymmenestä toiseen myös Venäjän tilastoviraston 'kehitystyötä' sen luotettavuuden ja eettisyyden ym. saattamiseksi EU-standardien tasolle. Tulokset on nähtävissä esimerkiksi siten, että mainittu kehitysyhteistyökohdevirasto julkisti ihan pokkana pari vuotta sitten huikean uskottavat äänestystulokset uudesta vaalipiiristä, Krimin kansanäänestyksestä. Rahoja ei ole vaadittu takaisin. ;) On ollut uskaliasta todeta, että ei-suurtavalta-asemaan profiloituvissa kehitysmaissa olisi ehkä ollut ihan yhtä onnistuneita ja tarpeenalaisia kohteita.

Jukka Laine

Totuus on se että Suomella ei ole sananvaltaa EU:n päätöksenteossa. Olemme velkaantumisen myötä menettäneet itsemääräämisoikeuttamme. Kreikan entinen valtiovarainministeri kertoi saksalaisten kohdelleen häntä ja Kreikan kansaa kuin kapista piskiä. Velallisen asema on heikko.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomi on millä mittarilla tahansa EU:n vähävelkaisimpia. Velkalässytys on vain verho maan hallitusten omalle kiristyspolitiikalle.

Jukka Laine

Suurten ikäluokkien perintö on niin suuri ettei pienillä ikäluokilla taida olla varaa ottaa sitä vastaan ;D

Raimo Sailas juuri lässytti että ennen 2020-vuotta tulee iso kansainvälinen kriisi ja Suomi on käyttänyt jo etukäteen kaikki varansa ja omaisuuskin alkaa olla myytyä. Hänen mukaansa Suomen tilanne on karu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #16

Karu on, mutta parempi kuin useimpien muiden.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #17

Se ei auta meitä, jos mietitään mikä maa on surkein. Suomen pitäisi kehittää omaa alueellista vahvuuttamme naapurien kanssa. Nykyinen politiikka ei auta ketään.

Maailmantaloutta ja EU:ta ollaan ajamassa karille oikein porukalla. Mikä näitä johtajia vaivaa? Yhdysvalloissa kaksi ehdokasta presidentiksi puhuvat menneen maailman kieltä. Aseistetaan ja pommitetaan. Saarretaan ja piiritetään. Savijaloilla oleva jättiläinen vajoaa ja pyrkii vetämään kaikki muut mukanaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

"Aseistetaan ja pommitetaan. Saarretaan ja piiritetään. Savijaloilla oleva jättiläinen vajoaa ja pyrkii vetämään kaikki muut mukanaan."

Eihän Venäjä ole enää aikoihin ollut jättiläinen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #20

Laineen tasoisille kavereille Venäjä on aina jättiläinen ja suurvalta. Kun faktat laitetaan syrjään, sittisontiainenkin näyttää isolta norsun rinnalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Sekaisihan Laine tuntuu menneen muutenkin; kirjoittaa välillä että teillä, välillä meillä, ja välillä "siellä lännessä".

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen Vastaus kommenttiin #22

Laine ei ole kommentoinut noita avustuksia ja niiden tarpeellisuutta lainkaan. Oisko syy ettei Suomi ole samaan aikaan avustanut USA:ta,joten ei voi ottaa normaali USA korttia käyttöön.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #21

Kuulostaa itsekriittiseltä omakuvaukselta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #18

Eikös se savijaloilla seisova jättiläinen ollut kommunistinen itänaapurimme, joka lätsähti kasaan kuin pannukakku?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Suomen kannnattaa muistaa vanha viisaus rotista ja uppoavasta laivasta.

Kun rikkaat ja koulutetut venäläiset häipyvät maasta länteen kiihtyvällä vauhdilla, miksi suomalaisten pitäisi panostaa Venäjään? Jotain suurta on tulossa kun viisaimmat katsovat parhaaksi häipyä Putinin valtakunnasta.

Jukka Laine

Voi pikku höpönassua. Suomesta on rikkaat, viisaat ja koulutetut vieneet rahansa pois jo kauan sitten. Kuka panostaa Suomeen?

Emme harrasta lähialueyhteistyötä vaan on pakotepolitiikka ja rahat käytetään pakolaisiin. Pietarin talousalue olisi merkittävä kaupan käynnin alue suomalaisille. Olisi, mutta eristämme itsemme naapurista. Tämä on täysin päätöntä touhua ja tuhoon tuomittua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Emme harrasta lähialueyhteistyötä vaan on pakotepolitiikka ja rahat käytetään pakolaisiin."

Aivan, rahat käytetään pakolaisten tuottamiseen, rahaa palaa Syyrian pommituslennoilla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kun Sinä Jukka Laine aina mainostat Venäjää hyvinvoivana suurvaltana, niin selitähän miksi maamme kaupat eivät ole väärällään hyvänlaatuisia, kilpailukelpoisia venäläisiä tavaroita?! Esimerkiksi autoja, traktoreita, jääkaappeja, helloja, pesukoneita, televisioita, tietokoneita, kännyköitä, jne...jne...? Ei tule Pietarin talousalueelta, eikä muualtakaan. Ei ole koskaan tullutkaan. Ei ennen pakotepolitiikkaakaan. Ladoja oli pakko aikoinaan ostaa, kun ei oikein muuta autoa ollut tuolloin Suomessa tarjolla.
Tavaroita tulee hyvälaatuisina läjäpäin Suomen markkinoille karsastamastasi USA:sta, ja jopa hyvin pienistä maistakin.
Ainoat kilpailukelpoiset vientituotteet itänaapurista näyttävät olevan öljy, maakaasu ja aseet.( Ja kommunismi-aatteen ilosanoma oli aikoinaan. Ei tosin kilpailukelpoisena.)

Vesa Leinonen

Re Jarmo Tuokko.

Nostit pöydälle totuuden aiheen, totuus on hyvä aihe ihmisen ajatella.

Sinun kirjoitus ei ole totta, se on vain sinun subjektiivinen mielipide.

Kirjoitit valheellista totuutta, se on tyypillistä Neuvostoliiton venäjän tyylistä ateismin höttöä.

Tai Suomalaisten yrittäjän rupla himo, totuuden kustannuksella.

Mika 'totuus' vallitsee venäjälle pyrkivää yrittäjää? Subjektiivinen yrityksen totuus tunne tasolla.

Ihmisen äly ja vapaatahto, etsiä ja seurata totuutta. Totuudesta on selvät näyteet. Sitä ihmsiet ovat tutkineet viime 77 vuotta, ja sitä ennen 4000 vuotta.

Vapaat älykäät ajattelevat ihmiset, eivät osta valhetta, vaikkapa siihen on läpsästy ''totuus'' leima, tai myyty totuutena.

Sehän on selvä vanha valhe, mitä NL edustajat ja Venäjän edustajat ovat yrittäneet myydä länteen.

Suuri valhe NL hengestä oli se, että tekivät itsestä suuremman, tai nostivat itsensä ylemmäksi kaikista korkeinta maan ja taivaan luojaa.

NL Ateisti valtio, Stalinin johdolla, sanoivat että heidän totuus on parempi totuus kuin Jeesuksen Kristuksen totuus. Se oli suuri virhe, se todista miten virheelliselle pohjalle NL venaja on perustettu.

Minä voin todistaa sinun kirjoituksen valheen. Luotettavan totuuden perustalta.

Historian totuus kertoo ihmisen tarinan, ihmisen tarinan totuuden voi lukea raamatusta.

Ihmisen tarina kautta historian tuo esille monta ’’totuuden’’ esitystä ihmiseltä, mutta ne ovat olleet tekosyitä, valheita ja ihmisen oman tahdon sepityksiä ja syntiä.

Heti alussa totuus oli puhunut, luoja oli sanonut, 'Älkää syökö sen puun hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'

1 Mooseksen kirja 3.2

2 Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. 3 Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'" 4 Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole. 5 Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan'.

Se kuvaa hyvin mikä ero ihmisen subjektiivisella totuudella, ja totuus maailman aja taivaan luojan näkökulmasta.

4 Mooseksen kirja 23.

19. 'Jumala ei ole ihminen: hän ei valehtele,
hän ei muuta mieltään.
Hänkö ei tekisi, mitä sanoo?
Hänkö ei pitäisi, mitä lupaa?
20 Minä sain tehtäväkseni siunata, ja kun Jumala siunaa, en minä voi siunausta peruuttaa.
21 Ei ole onnettomuutta Jaakobin varalle,
ei pahaa Israelin osalle.
Heidän kanssaan on Herra, heidän Jumalansa,
he ylistävät kuningastaan riemuhuudoin'.

Neuvostoliiton valheelliset juuret.

Jumalatonta Anarkiaa ja vakivaltaa.
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Revolution

Järjestyneen rikollisuuden johtaja. https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin

Roistojen Ryöstöretket. https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribb...

Sota rauhaa vasten. https://en.wikipedia.org/wiki/Winter_War

Sota rikokset, ja rikokset ihmiskuntaa vasten https://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre

Vihamieleisyys. https://en.wikipedia.org/wiki/Military_occupations...

NL pakkomielisyys. https://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Wall

NL Ateismi valtio kielsi Jumalan olemassa olon. https://en.wikipedia.org/wiki/Political_repression...

NL johtajien jumalaton ideologia on ollut älytöntä hulluutta. https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_arms_race

Totuus on nyt tullut sinulle tiedoksi.

Johannes 14.6.

6 Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani. 7 Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, olettehan nähneet hänet."

Sanalasku 6.16.

16 Kuutta asiaa Herra vihaa,
seitsemää hän ei edessään siedä:
17 ylpeitä silmiä, petollista kieltä,
viattoman veren tahraamia käsiä,
18 sydäntä, joka punoo ilkeitä juonia,
jalkoja, jotka rientävät rikoksen teille,
19 väärää todistajaa ja vilpin puhujaa ja ihmistä, joka yllyttää veljen veljeä vastaan.

Mika erotta Suomen Neuvostoliiton venäjästä?
Osa ihmisen sielua on ihmisen vapaa tahto, Suomalaisilla ihmisillä on vapaa tahto.

Vääristynyttä oikeudenkäyttöä vastaan

7. Voi teitä, jotka teette lainkäytöstä katkeraa
Koiruohoa ja jätätte heitteille oikeuden!
10. Te vihaatte sitä, joka kaupunginportin kokouksessa
vaatii oikeaa tuomiota, ja inhoatte sitä,
joka kertoo totuuden.

Jesaja. 5.20

20. Voi niitä, jotka sanovat pahaa hyväksi
ja hyvää pahaksi!
Pimeyden he kääntävät valoksi ja valon pimeydeksi,
karvaan makeaksi ja makean karvaaksi.
21. Voi niitä, jotka ihailevat omaa älyään
ja omasta mielestään ovat perin viisaita!
22. Voi niitä, jotka ovat sankareita viiniruukun ääressä,
niitä, jotka ovat väkeviä juomien sekoittajina!
23. Lahjuksesta he julistavat syyllisen syyttömäksi. Siltä, joka on oikeassa, he ottavat oikeuden.

Sanalasku 17.15.

15 Vapaus syylliselle, tuomio syyttömälle, kumpaakin Herra kammoksuu.
16 Mitä hyötyy tyhmyri rahoistaan? Viisautta hän ei ymmärrä ostaa.

Ihmisillä on äly, järki ja vapaa tahto. Valita mielummin totuus kuin NL Venäjän valheellisen idealogian.

Itse valtisen totuuden niin kuin se on esitetty olevan viime 4000 vuotta. Paljon mielummin kuin jonkun 100 vuoden vanhan ihmisen valheen.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Kommunismin pelko johti hyvinvointinaltion kehittymiseen Pohjoismaissa."

Kommentti: Minä puolestaan väitän, että auringonpilkkujen pelko johti hyvinvointivaltion kehittymiseen Pohjoismaissa. Tuokon ja minun väitteeni ovat yhtä helposti verifioitavissa tai falsifioitavissa.

"Suomi on ikävällä tavalla osallistunut Venäjän eristämiseen. Paljolti tämä on tapahtunut EU:n vaatteisiin pukeutuneena tai asemoimalla Suomi surutta "länsimaaksi".

Kommentti: Minä lukeudun niihin, jotka asemoivat Suomen länsimaaksi, Presidentti Ahtisaari on samaa mieltä. Luulenpa, että minun ja Ahtisaaren lisäksi löytyy myös muitakin kansalaisia, jotka ovat samaa mieltä. Presidentti Ahtisaari on lisäksi sitä mieltä, että Venäjän toimet ovat johtaneet vastakkainasetteluun länsimaiden kanssa. Olen samaa mieltä Ahtisaaren kanssa.

"Venäjä on Suomessa haluttu nähdä ikuisena vihollisena, vaikka maailmanpolitiikassa ei ystäviä tai vihollisia tunneta. Miksi siis Suomi luo vihollisia tyhjästä? Tai ystäviä sieltä, missä niitä ei ole?"

Kommentti: Jos maailmanpolitiikassa ei ystäviä tai vihollisia tunneta niin miksi Putinin Venäjä näkee lännen vihollisenaan?

"Nyt kun Suomen itsenäisyyden juhlavuosi lähestyy, on Suomessa vihdoin tunnustettava tosiasiat:
Koko valtiollisen Suomen historia on Venäjän antamaa ja avittamaa. Ilman Venäjää ei itsenäistä Suomea koskaan olisi ollutkaan. Suomi olisi pysynyt Ruotsen maakuntana ja tuhoutunut ilman omaa identiteettiä."

Kommentti: Onnittelut Tuokolle selvänäkemisen kyvystä. Menneisyyden ennustaminen on kyllä kadehdittava taito.

"Suomella on aina mennyt hyvin kun idänkauppa on ollut kunnossa. Jos kauppasuhtessa jonkun suunnan pitää olla rempallaan. olkoon se sitten länsikauppa. Järjetöntä, että Suomi kaivaa omaa ojaansa. osallistumalla muiden suunnittelemiin Venäjänvastaisiin pakotteisiin,"

Kommentti: Neuvostoliiton kaupassa oli se edullinen puoli, että siinä ei ollut niin kovaa kaupallista kilpailua. Kilpailuetu hankittiin myöntyvyyspolitiikalla diktatuurin mielen mukaan. Kun Neuvostokauppa romahti, Suomi joutuikin kilpailemaan länsimaiden kanssa. Kun tietty markkina ei vedä, on löydettävä uusia. Näin se markkinatalous toimii. Tässä esimerkki YLE:n uutisista tänään:

Sikayrittäjät Kiinan markkinoiden avautumisesta: "Paras uutinen pitkään aikaan!" http://yle.fi/uutiset/3-9225752

Valio vie entistä enemmän juustoa Ruotsiin: http://www.talouselama.fi/uutiset/valio-laajentaa-...

Venäläisillä ei tällä hetkellä ole rahaa ostaa länsituotteita samassa määrin, koska öljytulot ovat huvenneet ja Putin on satsannut varoja asevarusteluun ja sotimiseen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Blogisti kirjoittaa: "Suomi on ikävällä tavalla osallistunut Venäjän eristämiseen. Paljolti tämä on tapahtunut EU:n vaatteisiin pukeutuneena tai asemoimalla Suomi surutta "länsimaaksi".

Venäjä on Suomessa haluttu nähdä ikuisena vihollisena, vaikka jamaailmanpolitiikassa ei ystäviä tai vihollisia tunneta. Miksi siis Suomi luo vihollisia tyhjästä? Tai ystäviä sieltä, missä niitä ei ole?"

Venäjä on aivan itse , omilla toimillaan aiheuttanut sen eristämisen ja pakotteiden asettamisen. Kuka käski tunkeutua eurooppalaiseen valtioon Ukrainaan ja miehittää sen alueen? Kuka on käsknyt tunkea rajamme taakse hyökkäysohjuksia ja varustaa sitä massiivisesti? Ei kai tuollainen ele niitä suhteita ainakaan paranna. Suomi on ihan surutta länsimaa ja kuuluu länteen. EU:n jäsenenä on Suomi tottakai yhteusten päätösten takana. Ei Suomi ole enää missään erikoisasemassa Venäjän suhteen.

Jukka Laine

USA rakentaa ohjusjärjestelmää Kiinaa ja Venäjää vastaan. Jos Venäjällä olisi heikko johto, niin he olisivat sallineet strategisesti tärkeän Krimin niemimaan menettämisen.

Miksi EU suostui neuvottelemaan kahdenkeskisesti Ukrainan kanssa lähentymisestä. Se kuvastaa kuinka huonosti Eurooppaa johdetaan ja miten asioihin voidaan vaikuttaa.

USA:n talous ei enää kasva ja he pyrkivät hallitsemaan öljymarkkinoita. Tämä aiheuttaa kiistaa USA:n ja öljyntuottajamaiden väleihin. Lisäksi Kiina ja Venäjä ovat rakentamassa uudenlaisia rahoitusmarkkinoita. Finanssimarkkinat ja dollarin asema takaavat USA:n yliaseman maailmassa. He tekevät kaikkensa estääkseen moninapaisemman talousmaailman synnyn. Tehtävä vain on mahdoton.

Suomi on vain pieni kivi kengässä. Miksi me haluamme olla osana tälläistä peliä. Sitä on vaikea ymmärtää. Taas palataan siihen johtamiseen. Olisiko hauras Kekkonen suostunut tähän?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ei rakenna ko. maita vastaan, vaan näiden mahdollista hyökkäystä vastaan. Venäjä on miehittänyt Ukrainan Krimin ja piste.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämän täytyy olla huumoria jo Laineen omastakin mielestä: "Miksi EU suostui neuvottelemaan kahdenkeskisesti Ukrainan kanssa lähentymisestä." Malawi ja Kiribati olisi varmaan pitänyt ottaa tuollaiseen neuvotteluun mukaan.

Toinen asia on, että EU:n neuvottelustrategia olisi voinut olla parempikin. Janukovyts pääsi pitämään huutokauppaa eduilla, joita EU ja Venäjä tarjosivat Ukrainalle. Venäjä oli sikäli käytännöllisempi, että tarjosi ne edut suoraan hänelle itselleen.

Huvittaisi tietää, ovatko Janukovytsin olot nyt paremmat kuin Pätsin olot sodan jälkeen.

Toimituksen poiminnat