Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Kenelle kellot soivat ja kenelle eivät!

Kallion kirkko Helsingissä on aloittanut haastekampanjan kirkonkellojen soittamisesta saattokellojen tapaan Aleppon uhreille. "Aleppossa on käynnissä sotarikos ja loputtomat hautajaiset", toteaa kirkkoherra Teemu Laajasalo 12.10. Valomerkissä.

 

Ensimmäinen kysymys kuluu: Mikä sotarikos ja kuka on sen tekijä? 

 

Tähän tuskin Laajasalollakaan on yksiselitteistä vastausta. Piiloudutaan yleishumaanin verhon taakse. Kauheuksia tapahtuu, siispä kirkko on siellä, missä sattuu ja tapahtuu, mutta samalla ei tarvitse ottaa kantaa todellisiin ongelmiin. 

 

Siitä emme kuitenkaan pääse mihinkään, että kirkko politikoi. Sotaa ja kauheuksia on iät ajat ollut ja niitä riitänee jatkossakin. Miksei saattosoittoa ole keksitty aiemmin tai miksei muihin vastaaviin tapahtumiin ole puututtu? Mikä tekee Alepposta sopivan juuri nyt?

 

Riittävän kaukana ja silti otsikoissa... eikä tarvitse pelätä väärille varpaille astumista.

 

Evankelis-luterilaisen kirkon politikointi on kuitenkin vaarallista. Se on luoteeltaan samaa kuin islamisti-terroristien jihadismi. Tähän on olemassa myös lääke: toiminnan kieltäminen. Esimerkkitapauksen saamme Yhdysvalloista, jossa hallitus olisi kieltänyt mormonikirkon 1800-luvulla, jos se ei olisi ottanut lusikkaa kauniiseen käteen ja muuttanut oppiaan moniaviollisuudesta. Itse presidentti Abe Lincoln toimi aloitteellisena mainitussa "kieltolaissa" ja monien mutkien kautta lopulta 1890 mormonijohtaja Woodruff esitti uuden tulkinnan opilliseen kysymykseen.

 

Saattokellot on perinteiseti varattu oman seurakunnassa kuolleille, seurakunnan tuntemille vainajille. Niillä on haluttu muistuttaa myös elävien kuolevaisuudesta. 

 

Uskontojen perustehtävä on johdattaa ihmisiä Jumalan tuntemiseen, ainakin yrittää sitä, ei politikointi tai muodin mukaan toimiminen. Politikoivaa uskonnollisuutta emme yksinkertaisesti tarvitse. Taas kerran tulee mieleen tarina, jossa nuorisojoukko hyökkäsi puistossa papin kimppuun. Kun papin kauhtana repeytyi, alta paljastui facistin uniformu.

 

Itsenäisyyspäivä lähestyy... onko seuraavaksi tarkoitus soitaa saattokelloja Suomen itsenäisyydelle 6.12. jälkeen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

On se niin väärin, että kirkot soittavat kelloja pommitusten uhreina kuolevien lasten puolesta! Kuinka tällainen provokaatio sallitaan! Mitä Putinkin tästä ajattelee, taas härnätään naapurin karhua! Laajasalon kaavun alta taitaa paljastua oikea facisti!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kellot soittavat vain Venäjän pommituksiin kuolleille siviileille, USAn pommittamista lapsiuhreista ei niin väliä. Olipa taas tarkoitushakuista viestintää YLEn uutisissa, Mosulissa ei taida siviilejä ja lapsia ollakaan vain isistaistelijoita kun pelottomat jenkit alkavat rauhanpommittaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Uskontojen perustehtävä on johdattaa ihmisiä Jumalan tuntemiseen, ainakin yrittää sitä, ei politikointi tai muodin mukaan toimiminen. Politikoivaa uskonnollisuutta emme yksinkertaisesti tarvitse."

Vai niin. Käsittääkseni kristinuskon perustaja oli mitä poliittisin henkilö, kiivas aktivisti, oikea äärimmäisyysihminen. Hänhän hyökkäsi temppeliin, potki nurin rahanvaihtajien pöydät, seurusteli yhteiskunnan halveksituimpien kanssa ja tuli lopulta vallanpitäjien ja uskonnollisen ylimystön teloittamaksi kansankiihottajana.

Toimituksen poiminnat