Tuokko Sivuston tarkoitus on herättää keskustelua kansallisista ja henkisistä arvoista snellmanilaisessa hengessä.

Mitä kristillisdemokratia on?

Tämän vaalikamppailun aikana minulta on usein kysytty, mitä on kristillisdemokratia tai mikä on oma suhteeni kristillisyyteen? Olen tarjonnut vastaukseksi omaa subjektiivista näkemystäni, joka voi olla joissakin asioissa eri kuin puolueen "virallinen" linja. Vastaan vain  omista puheistani.

 

Ensinnäkin Kristillisdemokraattinen puolue on poliittinen puolue, yksi monien muiden joukossa. Se ei ole uskonto eikä minkään kirkkokunnan edustaja. Yksittäisillä jäsenillä voi toki olla oma vakaumuksena, joka voimakkaasti vaikuttaa heidän arvomaailmaansa. Siihen jokaisella on oikeus ja jokainen vastaa omasta politiikastaan äänestäjille... ja esimerkiksi myös siksi uskonnonvapaus on tärkeä arvo puolueen sisällä sekä ulkopuolella.

 

Demokratia sanana tarkoittaa "kansanvaltaa" ja "kansanvaltaista"  järjestelmää. Kristillisyyteen liitettynä kansanvalta tarkoittaa, ettei kristillisdemokraatti kannata teokratiaan perustuvaa hallitusmuotoa tai valtiojärjestystä.

 

"Kristillisyys" on hyvin monitulkintainen käsite, kuten kristillisten yhteisöjen kirjo jo osoittaa. Käsite saanee jokaisella sisältönsä kunkin oman viitekehyksen mukaisesti. Yleisesti kristillisyys tarkoittaa, että auttaa heikkoja ja apua tarvitsevia. Oma lähestymistapani on pitkälti filosofinen, totuuksien julistaminen ja saarnaaminen ovat minulle vierasta. Näen myös, että "totuuden" välittäminen on ongelmallista: vastaanottaja ei välttämättä ymmärrä samoin viestiä kuin lähettäjä. Kristillisyyden sijasta mieluummin puhuisin hengellisestä suhtautumisesta asioihin. Arvomaailma kun kaikilla on kuitenkin yhteydessä omaan viitekehykseen.

 

Entä oikeisto versus vasemmisto? Jotkut liittävät kristillisdemokraatit oikealle, koska kristillisyys on historian aikana ollut monesti tukemassa vallanpitäjiä, mutta usein kristityt ovat olleet mukana puolustamassa heikkoja ja tukeneet yhteiskunnallisia vallankumouksia. Oma vastaukseni on, että yhteiskunnallinen tilanne antaa vainun, mihin suuntaan kulloinkin tulee kääntyä. Nykyinen meno on käynyt liian armottomaksi vähäosaisille ja tarvitaan kurinpalautus poliitikoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Yksi poliittisista aatteista. Sivistyssanakirja selittää sanan 'aate':"(yksilön maailmankatsomusta hallitseva tai) yhteisölle ominainen yleisluonteinen näkemys, käsitys tai pyrkimys". Eng. ideology. Politiikassa tietysti painottuu yhteisölle ominaiset piirteet mutta yksilön tulee tietysti olla samaa mieltä suurista linjauksista. Tämä tietysti pätee muihinkin puolueisiin.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Olet oikeassa, Sinikka. Muiden puolueiden edustajat painiskelevat samankaltaisten ongelmien kanssa. Muissa puolueissa "kirkkoa" tai "uskonnollista yhdyskuntaa" vastaavat EK, MTK, SAK ja muut eturyhmät.

Vaikeampi olla kanssasi yhtä mieltä "suurista linjauksista", vaikka luulen ymmärtäväni, mitä tarkoitat. Puolueet pyrkivät nykyisin olemaan yleispuolueitä, jolloin niiden sisään mahtuu erilaisia ajatuksia. Jonkinlainen enemmistön diktatuuri toimii ja puolueen enemmistö päättää linjasta - jos ei pientä lähipiiriä lasketa. Mutta linjaa voidaan muuttaa tai tarkentaa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Kristillisdemokraatit ajavat Putinin asiaa Suomessa. Tämä on valitettava fakta koska Väyrysen kätyrit on otettu KD:n listoille.

Ääni KD:lle on ääni Putinille, tai näin se tullaan Venäjällä uutisoimaan...

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Uskotko itsekään moiseen väitteeseen? Ottamatta kantaa rukousaamiaisiin, niin tietääkseni Putinilla ei ole ollut suunnitelmissa järjestää sellaisia Venäjällä!

Pekka Iiskonmaki

''Mitä kristillisdemokratia on?''

Se on sitä, että keskiolutpullo peittää näkymän kauemmas.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

Onhan toi eräs määritelmä. Muistutan, että munkit olivat hyviä panemaan olutta ja muita alkolijuomia.

Pekka Iiskonmaki

#7
Tehkääs siitä reipas ehdotus Eduskunnassa ja antakaa pappien myös yrittää parastaan.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko Vastaus kommenttiin #8

Heti kun äänestät mut sinne! :-)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Papeillahan oli monopoli oluenpanoon, viinantislaukseen ja markkinointiin, muistutuksenä siitä vielä humalasalot vanhojen maalaistalojen pihoissa, perinteet kunniaan, niin kirkollisverokin voidaan poistaa.

Juuso Hämäläinen

Arveletko kristillisten pystyvän tekemään kurinpalautuksen globaalille markkinataloudelle ja sijoitustpiminnalle sekä veroparatiisien käytölle.

Kai ymmärrät, ettei Suomen valtiojohdolla ole mitään valtaa siihen miten talouselämä ja sijoittajat toimivat, miten se työllistää tai maksaa veroja.

Käyttäjän Tuokko kuva
Jarmo J Tuokko

On totta, että yhden ihmisen tai puolueen vaikutusmahdollisuudet ovat heikot kun mennään maailmankattaviin ongelmiin, mutta hyödyttömään pessimistiin ei ole syytä vajota. Asetan toivoni "ajanhenkeen": kun tarpeeksi moni näkee ettei nykymeno johda kuin tuhoon. Ahnas finanssikapitalismi on arvioni mukaan tiensä päässä ja mahdoton yhtälö planeetamme tulevaisuuden kannalta!

Toimituksen poiminnat